12 Jenis Batu Permata di Malaysia (Update)

Terdapat beberapa jenis batu yang paling diburu oleh orang untuk mengumpul atau berfungsi sebagai cincin. Berikut adalah jenis batu permata di malaysia

1. Batu Berlian (Diamond)

imej Batu Berlian
Sumber: Unsplash.com

Berlian adalah perkataan yang ramai orang akan tahu dalam sekelip mata bahawa ia adalah batu permata yang paling terkenal dan popular.

Mengikut skala Mohs, iaitu graf yang digunakan untuk mengukur kekuatan mineral, berlian berada di bahagian paling bawah dalam skala 10. Hasil pengukuran ini menunjukkan bahawa berlian adalah mineral semula jadi yang paling keras.

Struktur berlian menjadikannya mineral semula jadi yang paling sukar.

Struktur berlian hanya terdiri daripada atom karbon, tidak seperti mineral lain yang mengandungi campuran pelbagai jenis mineral.

Setiap atom karbon ini dikelilingi oleh empat atom karbon lain yang sama dan disatukan oleh ikatan kovalen, yang merupakan salah satu ikatan kimia terkuat.

Batu berlian juga merupakan salah satu batu cincin paling mahal di mana harganya boleh mencapai 1 juta USD, iaitu batu berlian merah


2. Zamrud (emerald)

imej Batu Zamrud Emerald
Sumber: Unsplash.com

Zamrud (Emerald) adalah batu permata asli berwarna hijau yang sangat berharga dalam keluarga mineral Beryl.

Ia adalah salah satu batu permata yang paling terkenal dalam astrologi Veda dan digunakan untuk kejayaan dalam perniagaan &kerja, usaha kreatif atau intelektual, dan usaha mencari pengetahuan.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu zamrud:

 • Sesuai untuk Usaha Kewangan, Intelek dan Kreatif
 • Pidato & Komunikasi yang Diperhalusi
 • Fikiran yang santai, deria yang lebih baik, dan kulit yang tenang.

Detail batu zamrud

Berat KaratMinimum 1/12 daripada berat badan. Cth. seseorang dengan berat 60 kg, boleh memakai Batu Zamrud 5 karat.
Warna ZamrudUntuk hasil astrologi yang terbaik, Batu Zamrud hijau terang disyorkan. Sebagai alternatif, Panna Stone yang tidak dirawat semula jadi dalam warna yang lebih cerah juga boleh dipakai.
LogamEmas sangat disyorkan. Dalam kes yang luar biasa, Panchdhaatu, platinum, emas putih, dan perak juga boleh digunakan.
JariJari kelingking, atau jari manis tangan yang bekerja.
Hari & MasaHari Rabu, selepas matahari terbit, adalah masa terbaik.
Masa Mantra & Laungan‘Om Budhaye Namha’, ॐ बुधाय नमः | (108 Times)

Kualiti batu zamrud

 • Asal. Batu permata jenis ini dilombong secara meluas di Colombia, Zambia, Brazil. Rusia, Pakistam, Afghanistan, Amerika Syarikat Ameraka dan Australia.
 • Warna. Warna batu zamrud adalah sama dengan hijau, hijau menunjukkan lebih baik. Zamrud semulajadi dari Colombia dianggap sebagai zamrud yang mempunyai kualiti warna terbaik.
 • Kejelasan. Zamrud diketahui mengandungi kemasukan tiga fasa, iaitu kristal pepejal, filem cecair dan gelembung gas.
 • Keuninkan. Batu zamrud yang terdapat di Colombia dan Brazil dengan pelbagai Trapiche dianggap sebagai zamrud yang jarang dan unik. Ini disebabkan oleh rupa kekotorannya yang muncul dalam bentuk jejari seperti bintang enam runcing.

3. Nilam (Sapphire)

imej Batu Sapphire
Sumber: Unsplash.com

Batu Nilam atau Sapphire adalah batu permata berharga yang biasa ditemui dalam warna biru.

Perkataan Sapphire berasal dari bahasa Yunani “sapheiros” manakala dalam istilah Latin “saphirus” yang kedua-duanya mempunyai makna biru.

Batu permata ini diketahui membawa kemakmuran, kekayaan dan kemasyhuran yang besar.

Terdapat berbeza sapphir berwarna mewah yang didapati secara amnya kuning, ungu, oren dan hijau.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu sapphire:

 • Blue Sapphire boleh menjadi penambah kewangan dalam kehidupan pemakai. Ia juga menenangkan deria, membantu mendapatkan kawalan diri dan meningkatkan tumpuan dan tumpuan dalam kehidupan pemakai.
 • Yellow Sapphire boleh membawa kejayaan besar dalam perniagaan, kerja, dan juga ahli akademik. Ia juga boleh meningkatkan status kewangan pemakai. Selain itu juga boleh membawa kebahagiaan perkahwinan dan keturunan dan menyembuhkan penyakit seperti tuberkulosis, dan penyakit kuning.
 • Sapphire Putih meningkatkan keperibadian, keyakinan dan harga diri pemakai. Ia juga menghapuskan semua jenis rasa tidak selamat dan ketakutan dan juga meningkatkan tahap imuniti. Selain itu, batu permata ini juga boleh memberi manfaat yang besar pada kesihatan reproduktif.
 • Pink Sapphire Batu permata ini dapat meningkatkan kesihatan emosi, membawa banyak kejayaan dalam kerja dan perniagaan dan juga meningkatkan status kewangan dan sosial pemakai. Batu Pink Sapphire juga boleh menyembuhkan senak dan jantung.
 • Purple / Violet Sapphire: Batu permata ini membantu pemakai mempunyai minda yang lebih tinggi, penguasaan diri, dan visi rohani yang kuat. Ia juga boleh meningkatkan kejayaan profesional, memberkati dengan keyakinan, menyokong aktiviti rohani dan juga menenangkan tubuh dan minda.

Detail Batu Nilam

Formula KimiaAl₂O₃
Kekerasan9 (Mohs Scale)
Indeks Refraktif1.768 – 1.772
Kerapatan3.98 – 4.06
DiaphaneityTransparan – Buram

Kualiti batu nilam

 • Warna. Sapphire biasanya dikenali sebagai batu permata biru dan juga jenis nilam yang paling biasa. Walau bagaimanapun, ia datang dalam pelbagai warna dan kualiti. Perlu diingatkan, warna yang lebih sengit dan seragam, semakin berharga batu itu.
 • Perubahan Warna.  Variasi Sapphire ini sering kelihatan bersih dan dilengkapi dengan ketelusan yang sangat baik dan kemasukan minimum. Color Change Sapphire menawarkan kilauan seperti kaca apabila dipotong dan digilap.
 • Kepingan Sapphires yang direka dengan indah biasanya mengambil kesempatan daripada banyak wang kerana kepakaran dalam pemotongan dapat meningkatkan kecerahan batu dan menyembunyikan kemasukan yang kelihatan dengan cekap. Sapphir berbentuk bulat atau bujur lebih murah daripada bentuk persegi atau bentuk tersuai lain kerana proses memotong permata bentuk bujur dan bulat melibatkan sisa minimum.
 • Berat Karat: Apabila melihat sudut pandangan ‘jarang’ batu permata berharga, saiz menjadi sifat yang diperluas dengan pengaruh langsung pada harga. Walau bagaimanapun, peningkatan saiz juga meningkatkan kemungkinan pencemaran semula jadi, itulah sebabnya harga Sapphire per karat meningkat dengan ketara untuk kepingan yang lebih bersih dan lebih besar.

4. Batu Delima (Ruby)

imej Batu Delima Ruby
Sumber: Unsplash.com

Ruby atau lebih dikenali sebagai “The King of Gemstone” adalah salah satu batu permata yang paling indah dari spesies mineral Corundum yang terkenal dengan penampilan yang menarik dan sifat metafizik yang kuat.

Batu permata ini boleh membawa perubahan positif dalam kehidupan pemakai.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu delima:

 • faedah kewangan. Ruby mempunyai hubungan yang mendalam dengan kuasa dan kekayaan. Memakai batu Ruby dikatakan mampu memberi kekuatan untuk bekerja keras dan mengumpul kekayaan dan kemasyhuran.
 • Faedah Kesihatan. Batu ruby juga boleh melakukan keajaiban untuk kesihatan yang boleh melawan masalah kesihatan seperti penyakit jantung, senak, cirit-birit dan masalah tulang belakang. Di samping itu, batu Ia juga boleh memulihkan daya hidup, meningkatkan penglihatan, dan meningkatkan peredaran darah dalam badan. Bagi semua orang yang mengalami kekurangan vitamin D, Batu Chuni boleh membantu menyembuhkannya juga.
 • Faedah Perkahwinan &Keluarga. Masalah perkahwinan boleh diselesaikan dengan memakai batu Ruby Semula Jadi dengan membangkitkan perasaan cinta, semangat, keseimbangan dan kedamaian yang merupakan komponen penting dalam menjalani kehidupan berkahwin yang bahagia.
 • Faedah Profesional dan Akademik. Ruby Stone memberi manfaat kepada orang yang bekerja dalam profesion atau jawatan di mana kuasa diperintahkan contohnya perkhidmatan pentadbiran, politik, diplomasi, dan peranan kepimpinan yang lain. Ia juga disyorkan untuk dipakai oleh pelajar yang sedang bersiap untuk peperiksaan perkhidmatan negeri atau pusat. Di samping itu, batu ini berguna untuk orang yang bergelut dengan masalah harga diri.

Detail Batu Delima

Formula KimiaAl₂O₃
Kekerasan9 (Mohs Scale)
Indeks Refraktif1.766 – 1.774
Kerapatan3.97 – 4.05
DiaphaneityTransparan – Tembus Cahaya

Kualiti Batu Delima

 • Asal. Delima Burma adalah delima yang paling popular kerana tepu warna yang cemerlang dan konsisten. Walau bagaimanapun, penemuan lombong delima baru di Afrika dan Asia, telah memperluaskan pelbagai pilihan untuk pelanggan dengan menyediakan varieti baru seperti Mozambique Ruby, ruby Thai dan delima Afghanistan.
 • Warna. Warna adalah faktor yang paling penting yang mempengaruhi nilai batu Ruby. Ruby Smooth mencerminkan merah tulen, terang hingga merah ungu. Batu delima berwarna merah gelap tetapi seimbang, warna yang konsisten adalah lebih diingini. Warna Pigeon Blood Ruby adalah warna delima yang paling dicari tetapi ia sangat jarang berlaku dan mungkin menelan belanja berjuta-juta untuk sekeping berkualiti.
 • Kejelasan. Kejelasan ruby dinilai oleh bilangan, saiz, lokasi dan sudut ketidaksempurnaan atau kemasukan semula jadi yang terdapat dalam batu permata. Batu delima dengan kejelasan lut sinar atau kemasukan yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar sangat jarang berlaku dan tidak diragukan lagi mahal. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa kemasukan mempengaruhi ketelusan atau kecemerlangannya.
 • Memotong – Memotong dengan betul dan memotong delima dengan mahir memaparkan kilauan dan warna yang cemerlang dan boleh menyembunyikan kelemahan atau kemasukan yang kelihatan. Baka sedemikian dianggap berkualiti tinggi. Batu manik biasanya dibuat sebagai kepingan campuran, mereka cenderung mempunyai mahkota yang dipotong dengan cemerlang dan astaka potong langkah.
 • Berat Karat – Batu delima halus semulajadi lebih daripada satu karat sukar dicari, Mereka sangat jarang dan mahal iaitu, semakin besar saiznya, semakin mahal batu itu.

5. Batu Kecubung (Amethyst)

imej Batu Kecubung
Sumber: Unsplash.com

Batu kecubung atau amethyst adalah batu permata separa berharga yang mempunyai warna ungu dalam keluarga mineral Kuarza.

Sebagai pengganti astrologi Blue Sapphire, batu permata ini digunakan untuk mengatasi tekanan kewangan, ketidakstabilan profesional dan ketagihan yang tidak sihat.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu kecubung:

 • Mengubati kecenderungan ketagihan
 • Menghidupkan Semula Nasib & Kehilangan Hubungan
 • Menenangkan minda cemas
 • Membersihkan Sekatan Mental
 • Meningkatkan Kesihatan Rambut, Gigi & Tulang

Detail batu kecubung

BeratMinimum 1/10 daripada berat badan. Seseorang yang beratnya 60 Kgs boleh memakai batu Amethyst 6 karat.
WarnaAmethyst terang dan ungu sesuai untuk pulangan astrologi terbaik.
LogamTerbaik dipakai dalam cincin perak. Emas kuning dilarang sama sekali.
JariJari tengah tangan kerja
Hari & MasaSabtu, selepas matahari terbenam adalah masa terbaik untuk memakai Amethyst.
Masa Mantra & Naungan‘Om Sham Shanicharaya Namah’, ऊँ शं शनैश्चराय नमः ।
(108 times)

Kualiti Batu Kecubung

 • Asal. – Lombong Amethyst telah ditemui di Rusia, Zambia, India, Brazil, Myanmar, Madagascar, Mexico, dan Sri Lanka. Walau bagaimanapun, warna ungu yang kaya yang dikaitkan dengan amethyst Afrika menjadikannya sangat popular. Amethyst Zambia dan Brazil adalah satu lagi asal amethyst terkenal kerana warna ungu raspberry yang agak tepu.
 • Warna. Warna amethyst adalah antara merah jambu-ungu hingga ungu gelap. Amethyst berkualiti terbaik mempunyai warna ungu tepu yang jelas (dengan atau tanpa warna merah) dan tidak mempunyai zon warna penuh. Batu permata tidak boleh terlalu terang supaya warna mereka dikurangkan atau terlalu gelap supaya mereka kelihatan hitam dalam pencahayaan yang kurang baik.
 • Kejelasan. Amethyst dinilai sebagai batu permata Jenis – 2 pada piawaian kejelasan, yang bermaksud ia secara semula jadi lebih bersih daripada batu permata berharga yang lain. Walau bagaimanapun, apabila ada, kemasukan dalam Amethyst berada di dalam dan sebagai jarum atau jalur berbentuk L. Sebagai peraturan, kemasukan yang lebih sedikit, lebih baik kualiti amethyst.

6. Akik (Agate)

imej Batu Akik
Sumber: Unsplash.com

Batu akik atau dalam bahasa asing juga dipanggil Moss Agate adalah batu permata penyembuhan yang kuat yang membantu dalam penyembuhan fizikal dan mental, mengimbangi tenaga penting, membawa kejayaan, kekayaan, kemakmuran dan kepuasan dalam kehidupan.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu akik:

 • Kesejahteraan Fizikal
 • Kesejahteraan Mental
 • Penyembuhan Chakra dan Keseimbangan Tenaga

7. Fire Agate

Fire Agate adalah batu permata yang jarang berlaku dengan corak warna yang jelas dan prismatic yang berkisar dari oren hingga merah ke coklat hingga biru atau hijau.

Ini adalah satu lagi jenis agate. Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu akik:

 • Rohani. Fire agate api membantu merealisasikan panduan Ilahi melalui tindakan dan menyokong individu dalam mengambil tindakan tegas dalam situasi yang tidak jelas.
 • Emosi. Fire Agate menggalakkan pemakai untuk mengikuti impian mereka dan percaya pada diri mereka sendiri bahawa mereka boleh mencapai apa sahaja yang mereka fikirkan. Fire Agate memberikan tenaga mental pemakai dan stamina untuk tidak hilang fokus dan melakukan apa yang perlu dilakukan.

Kualiti dari fire agate adalah :

 • Jenis. Mexican fire agate, Arizona fire agate, California fire agate
 • Waran. Fire agate mempunyai beberapa warna termasuk: Brown Fire Agate, Red Fire Agate, Orange Fire Agate, Gold Fire Agate, Blue Fire Agate, Green Fire Agate.

8. Batu Tiger Eye

Batu Tiger Eye adalah pengganti astrologi peringkat rendah untuk Batu Permata Ruby.

Tiger eye boleh dipakai oleh sesiapa sahaja kerana ia tidak menyebabkan kesan sampingan.

Batu permata jenis ini juga merupakan salah satu batu permata yang mempunyai kesan reflektif optik.

Tiger eye juga digunakan secara meluas sebagai batu perhiasan.

Batu permata ini boleh didapati dalam warna kuning gelap. Walau bagaimanapun, ramai ahli nujum mencadangkan batu permata ini sebagai pengganti terakhir untuk Ruby Astrology.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu tiger eye:

 • Tiger eye membantu meningkatkan nilai harga diri.
 • Tiger eye juga sangat berkaitan dengan kualiti kesabaran dan toleransi, dan nilai rohani yang lain.
 • Membantu mengangkat mood seseorang untuk kegembiraan dan meningkatkan kepentingan keamanan.
 • Tiger eye juga meningkatkan kesihatan pemakai.
 • Boleh menggalakkan keberanian dan integrasi diri.
 • Batu permata Tiger eye membantu menyembuhkan gangguan kulit dan kecederaan tisu tulang.

Tiger eye biasanya ditemui dalam batuan metamorfik, dan merupakan terbitan kristal silika (silikon dioksida). Batu permata ini boleh menjadi merah, atau kuning gelap, bergantung kepada sumber dan cara ia dipotong.

Tiger eye sangat terkenal ditemui di bahagian Afrika termasuk Namibia dan Afrika Selatan dan Asia Timur – India, Burma dan Korea – Australia, Brazil.


9. Batu Cat Eye

Batu permata cat eye (Lahsuniya / Vaidooryam / Vaiduryam dalam bahasa Hindi) ialah batu permata separa berharga yang terdapat dalam warna warna seperti kelabu, hitam, madu dan hijau kekuningan.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu cats eye:

 • Cats eyes dapat mempengaruhi kondisi kesehatan pemakainya secara positif.
 • Mengenakan Cats Eye menghasilkan pertumbuhan kekayaan seseorang dan meningkatkan kondisi keuangan mereka.
 • Batu permata Cats Eye bermanfaat bagi bisnis atau kehidupan profesional pemakainya.
 • Cats Eye melindungi pemakainya dari kecelakaan di jalan, iri pada musuh, hutang, kemiskinan, dan situasi jahat lainnya.

Kualiti batu cats eye

Mata Kucing (Lahsuniya Ratna) ialah batu permata yang unik, jadi dinamakan kerana persamaannya dengan mata kucing.

Persamaan ini disebabkan oleh fenomena yang dikenali sebagai ‘Chatoyancy’ yang dipaparkan kerana kehadiran jalur putih yang unik di permukaan Batu Permata yang kelihatan seperti pantulan cahaya.

Kualiti Mata Kucing bergantung pada kesan mata kucing, Warna dan Kejelasannya.

Batu-batu harus mempunyai permukaan licin dan bebas dari bintik-bintik dan kemasukan semula jadi. Warna mestilah tulen dan seragam.

Potongan dan bentuk Mata Kucing hanya mempunyai makna hiasan dan bukan astrologi.

Walau bagaimanapun, ia dianggap lebih baik untuk mempunyai permukaan yang kemas dan bulat.

Kesan mata kucing dari batu vaidooryam hendaklah sekuat mungkin.

Kualiti batu vaidooryam bergantung terutamanya pada ketajaman kesan mata kucingnya yang harus bergerak dengan lancar apabila batu permata diputar pada paksinya.


10. Batu Giok (Jade)

imej Batu Giok
Sumber: Unsplash.com

Jade adalah batu permata separa berharga yang dikelaskan kepada dua kategori, iaitu Jadeite dan Nephrite.

Jadeite digunakan kurang kerap daripada nephrite dan kerana jenis jadeite ini dianggap lebih berharga.

Batu giok boleh didapati dalam warna hijau, lavender, merah, kuning, putih dan hitam dengan kilauan lut dan lilin.

Batu permata ini terdapat secara meluas di Burma, Amerika Syarikat dan China. Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu giok:

 • Jade dianggap sebagai batu bertuah yang menawarkan kekayaan, cinta, dan kesihatan yang baik.
 • Jade dikatakan memberi inspirasi kepada minda untuk membuat keputusan yang cepat dan termaklum dan dianggap sebagai simbol cinta dan kesetiaan sejati.
 • Dari segi perubatan, Jade dikatakan bagus untuk menyembuhkan organ-organ penting, gangguan perut, penglihatan dan hati, selain ia juga bermanfaat untuk fungsi jantung dan buah pinggang.

Kualiti dari batu giok iaitu:

 • Kualiti jed bergantung pada Potongan, Warna, dan Kejelasannya.
 • Jade tidak sepatutnya mempunyai kemasukan atau retak yang kelihatan dan juga harus menunjukkan warna yang indah dan juga hijau ke hijau keputihan, lut dengan kilauan lilin.
 • Untuk tujuan astrologi, kualiti bergantung terutamanya pada kejelasan dan ketepatan warna batu.
 • Kepingan jed atau aspek hanya mempunyai makna hiasan dan bukan astrologi.

11. Mutiara (Pearl)

imej Cincin Mutiara
Sumber: Unsplash.com

Mutiara adalah batu permata separa berharga organik yang mempunyai warna putih hingga kelabu kebiruan yang dihasilkan di dalam badan organisma hidup yang dipanggil ‘Moluska’.

Batu permata ini mempunyai kepentingan astrologi yang kuat dalam astrologi Veda dan digunakan untuk menenangkan planet Bulan dalam carta kelahiran pemakai.

Astrologi Barat mencadangkan batu kelahiran mutiara bagi mereka yang dilahirkan pada bulan Juni.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari mutiara:

 • Menyokong Pengurusan Kemarahan
 • Membawa Kejelasan kepada Minda
 • Improves Maternal Relationship
 • Untuk Kesihatan Mata, Kulit &Jantung

Detail dari pearl adalah :

BeratSekurang-kurangnya 1/10 berat badan. Sebagai contoh. seseorang yang beratnya 60 Kg boleh memakai batu 6 karat.
WarnaPutih
LogamSilver
JariJari kecil tangan kerja.
Hari & MasaIsnin, pagi antara jam 5-7.
Masa Mantra & Naungan‘Om Son Sonmay Namaha’, ॐ सों सोमाय नमः ।
(108 times)

Kualiti dari mutira

 • Asal. Mutiara terbaik datang dari pantai India Selatan, Sri Lanka, Jepun, Teluk Parsi, Myanmar, Mexico dan Venezuela. Mutiara yang terdapat di bandar Basra di Teluk Parsi dianggap paling berharga kerana kepentingan sejarah yang jarang dan kuat.
 • Warna. Warna dan nada badan mutiara bergantung kepada jenis Moluska yang menghasilkannya. Yang lebih jarang dan lebih tulen warna Mutiara, semakin berharga batu permata itu.
 • Kilauan. Mutiara terdiri daripada lapisan bahan organik keras yang dipanggil Nacre yang menghasilkan cahaya permukaan apabila cahaya melalui lapisannya. Mutiara berkualiti tinggi dengan salutan nacre tebal sering memaparkan kilauan bercahaya dan dianggap agak wajar.
 • Kesempurnaan Permukaan. Menurut pakar, tanda kecil dan noda halus pada permukaan Mutiara membuktikan keasliannya. Noda ini disebabkan oleh hanyut dan jeritan yang berlaku di dalam badan Moluska semasa pembentukan Mutiara.
 • Bentuk. Mutiara boleh muncul dalam apa jua bentuk yang menjadikan batu permata ini menarik dan unik. Secara amnya, mutiara bulat dan hampir bulat jarang dijumpai dan dianggap paling berharga.

12. Zircon

imej Cincin Zircon
Sumber: Unsplash.com

Zirkon (Batu Jarkan dalam bahasa Hindi) adalah batu permata semulajadi separa mulia dari keluarga mineral nesosilikat yang terdapat dalam pelbagai warna seperti putih (tidak berwarna) biru, kuning, merah, oren, hijau dan lain-lain.

Varieti zirkon tidak berwarna sering disyorkan dan bukannya astrologi berlian.

Batu permata zirkon dianggap sebagai batu kelahiran bulan Disember dan juga boleh dipakai untuk tujuan penyembuhan dan perhiasan.

Berikut ialah manfaat yang didapatkan dari batu zircon:

 • Menganugerahkan Kebahagiaan Perkahwinan
 • Mengubati Gangguan Hormon, Kencing dan Pembiakan
 • Meningkatkan Taraf Kewangan & Sosial

Detail batu zircon

BeratMinimum 1/10 berat badan pemakai (dalam kg). Sebagai contoh. – Seseorang seberat 60 kg boleh memakai batu permata Zircon 6 karat.
WarnaZirkon semulajadi yang sangat telus dan tidak berwarna lebih disukai untuk tujuan astrologi.
LogamPerak atau platinum dianggap, yang terbaik. Sebagai alternatif, panchdhaatu, emas atau emas putih juga boleh digunakan.
JariJari cincin tangan kerja.
Hari & MasaJumaat, pada waktu pagi antara jam 5 pagi hingga 7 pagi semasa Shukla Paksha (Waxing Moon).
Masa Mantra & Naungan‘Om Shum Shukraya Namah’ , ॐ शुं शुक्राय नमः
(108 times)

Kualiti batu zircon

 • Asal – Batu zirkon kasar semulajadi berkualiti tinggi berasal dari tapak perlombongan yang berbeza termasuk Sri Lanka, Afrika, Thailand, Myanmar, Myanmar, Kemboja, Brazil, Myanmar dan sebahagian Asia. Menurut pakar, Sri Lanka Zircon, Zircon Kemboja dan Tanzanian Zircon sangat dihargai kerana warna cemerlang dan ketelusan yang baik.
 • Warna. Zirkon semulajadi datang dalam pelbagai warna dari putih, biru, hijau, kuning, merah jambu, merah, coklat dan lain-lain. Batu permata Zirkon Putih dianggap permata yang paling berharga.
 • Kejelasan. Kualiti terbaik Zirkon hampir bersih dengan ketelusan yang tinggi dan bersinar cemerlang.
 • Pemotongan. Zirkon yang dianggap baik dipertimbangkan kerana ia menyerlahkan warna dan kejelasan batu permata. Sebaliknya, potongan yang tidak seimbang dan bentuk yang tidak teratur sering merendahkan keindahan dan kilauan batu zirkon, menjadikannya kurang permintaan.


Related :