Emas Suasa (Maksud, Nombor, Kelebihan, Harga & FAQ)

Emas kini sangat disayangi dan disukai oleh pelbagai kalangan, sama ada tua muda, miskin kaya semua seperti itu. Walau bagaimanapun, tidak semua orang ini boleh membelinya kerana harga emas agak mahal.

Buat masa ini, terdapat emas yang mempunyai harga yang lebih rendah, iaitu emas suasa original. Apa itu emas suasa? Lihat penjelasan di bawah.

Apa Itu Emas Suasa?

imej Cincin emas suasa

Emas Suasa juga merupakan satu lagi sebutan emas muda. Kandungan emas emas suasa adalah kira-kira 7 Carats hingga 10 Carats. Emas Suasa biasanya digunakan dalam perhiasan dalam bentuk gelang, kalung, cicin, kerongsang dan lain-lain. Kandungan emas yang terkandung di dalamnya hanya 0.8 hingga 18 peratus, selebihnya adalah tembaga tetapi warnanya kuning seperti emas secara umum. Emas Suasa sangat sesuai untuk orang yang ingin kelihatan bergaya tetapi mempunyai bajet yang minimum. Kerana sememangnya harga emas suasa Malaysia ini lebih rendah daripada emas biasa / sebenar.


Nombor Emas Suasa

Sebelum membeli emas, lebih baik mengetahui kod / nombor emas terlebih dahulu. Ini dilakukan supaya kita yang bertujuan untuk membeli emas berketulenan tinggi tidak dicederakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

Berikut adalah pelbagai nombor emas

 • Emas 999 / 24K – Emas berketulenan penuh, turut dipanggil emas 10 dan emas kertas
 • Emas 965 – Emas tulen 96.5%, kebanyakan emas mutu sebegini dari Thailand
 • Emas 950 / 23K – Emas tulen 95%
 • Emas 916 / 22K – Emas tulen 91.6% emas ni hanya popular di negara asia, digunakan secara meluas di Malaysia, Singapura, Brunei
 • Emas 875 / 21 K – Emas tulen 87.5%, Boleh dikatakan hampir semua barang kemas negara timur tengah mengunakan emas ini
 • Emas 835 / 20K – Emas tulen 83.5%, lebih keras dari 916 untuk, di komersial untuk barangan batu permata
 • Emas Paun – Emas tulen diantara 79% – 81%. Campuran utama adalah tembaga merah, emas ini hanya ada di Malaysia, sudah hampir 20 tahun ia tidak dihasilkan
 • Emas 750 / 18K/ K18 – Emas tulen 75%, terkenal di seluruh dunia. Di Malaysia ia menjadi emas pilihan untuk menghasilkan barangan batu permata, hampir semua barangan kemas Italy mengunakan emas ini, jika cop tersebut K18 barang tersebut dihasilkan di Jepun
 • Emas 625 / 15K – Emas tulen 62.5% campuran ini tidak dihasilkan di Malaysia
 • Emas 585 – 14K – Emas tulis 58.5%, popular di Malaysia pada 1995 hingga 2003 untuk menghasilkan rantai kristal, sekarang campuran ini dihasilkan jika ada tempahan khas barangan permata
 • 12K – Emas tulen 50%, dihasilkan di Malaysia satu ketika dulu, sekarang tidak dihasilkan lagi
 • Emas 375 / 9K – Emas tulen 37.5%, dikenali sebagai Suasa
 • 925 / 950 / 996 – Perak
 • Pd – Palladium, Malaysia ada menghasilkan cincin lelaki dari jenis logam ini
 • PLAT / PT – Platinum, memiliki harga yang lebih mahal dari emas
 • CW – Carat Weight, merujuk kepada berat batu seperti berat batu berlian dan lain-lain
 • CZ – Cubic Zirconia, membawa maksud batu permata yang dipasang adalah batu buaran bukan batu asli seperti berlian, zamrud dan lain-lain
 • SS / Steel / St Steel – Stainless Steel
 • GF – Gold Filled, saduran emas tebal
 • GP / Gold Plated / ZZ / 18Z / JJ / 18KGP – Emas palsu, logam yang disadurkan dengan emas

Harga Emas Suasa Hari Ini

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi harga emas, termasuk

 • Ketidakpastian Keadaan Global
 • Bekalan dan Permintaan Emas
 • Dasar Monetari
 • Inflasi
 • Kadar Pertukaran Dollar US

jadual di bawah adalah harga semasa emas Malaysia

Emas

Harga

999.9 (Pure)

RM 249.25

999 (24K)

RM 247.28

950 (23K)

RM 229.55

916 (22K)

RM 220.64

875 (21K)

RM 210.46
835 (20K)

RM 197.73

Paun (19K)

RM 190.09

750 (18K)

RM 174.81

585 (Campur)

RM 123.89

375 (Suasa)

RM 72.97


Kelebihan Emas Suasa

imej gelang tangan emas suasa

Apa itu suasa? Suasa adalah logam campuran emas dan tembaga. Logam ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding logam mulia yang lain. Berikut adalah beberapa kelebihan yang dimiliki oleh emas suasa.

1. Karat

Emas muda mempunyai perbezaan dengan emas lama. Salah satu yang paling biasa dibincangkan ialah kandungan karat. Kumpulan perhiasan emas muda dikatakan mempunyai kandungan karat yang lebih rendah daripada kandungan karat dalam emas lama.

Dalam dunia perhiasan antarabangsa, emas itu sendiri lebih terkenal dengan karatnya, dari 10 karat, 14 karat, 18 karat, hingga 24 karat yang paling mahal. Di samping itu, jika anda mencari perkataan emas ringan atau ‘young gold’ dalam bahasa Inggeris, ia tidak akan dijumpai. Oleh itu, emas muda cenderung dipasarkan dalam gred sekurang-kurangnya 10 karat.

2. Harga

Mengenai harga, ia menjadi kelebihan tersendiri untuk emas muda. Harga emas muda agak murah daripada emas lama. Sebabnya, dalam dunia emas, peratusan campuran emas masih merupakan harga penanda aras. Inilah yang menyebabkan harga emas muda menjadi lebih murah, walaupun aspek lain seperti kualiti emas itu sendiri juga mesti dipertimbangkan.

Harga emas muda boleh menjadi mahal, jika emas yang anda beli adalah berkualiti tinggi dan mempunyai sijil. Bagi pemula, emas ringan boleh menjadi alternatif kepada perhiasan emas yang patut dicuba. Kerana, anda tidak akan menghabiskan terlalu banyak wang untuk mendapatkan barang kemas emas.

3. Warna

Satu lagi kelebihan emas muda adalah dari segi warna. Bagi anda yang mahukan cincin perkahwinan atau cincin tunang dengan warna lain seperti emas mawar atau emas putih, maka emas ringan adalah pilihan yang tepat. Seperti yang diketahui, campuran yang digunakan menjejaskan warna yang dihasilkan dalam perhiasan emas. Perhiasan emas itu sendiri biasanya digabungkan dengan campuran bahan lain seperti nikel, paladium, dan sebagainya.

Emas muda dengan tahap gabungan bahan campuran yang lebih tinggi, biasanya cenderung menunjukkan warna logam yang digunakan untuk campuran. Inilah yang mendasari emas ringan lebih disyorkan sebagai asas pembuatan bagi mereka yang mahukan cincin dengan dua atau tiga warna.

4. Tahan Banting

Kelebihan emas muda apabila dicampur dengan logam lain yang lebih banyak, akan lebih tahan lama dan tahan lama. Ia lebih baik jika dibandingkan dengan emas lama atau emas 24 karat. Untuk maklumat, emas tulen sebenarnya mempunyai tekstur lembik. Oleh itu, jika anda ingin membeli cincin perkahwinan, disyorkan untuk membeli emas dengan karat yang lebih rendah. Emas ringan akan menjadi lebih sukar kerana kandungan karat yang rendah dan sesuai untuk digunakan dalam aktiviti harian.

5. Investasi Masa Depan

Sejak zaman dahulu hingga sekarang, emas sememangnya menjadi pilihan pelaburan terbaik. Harga emas, baik muda dan tua, agak stabil dan bahkan cenderung selalu meningkat. Itulah sebabnya emas paling dicari oleh ramai orang, terutamanya semasa pandemik Covid-19 ini. Sebelum anda melabur dalam produk emas, anda harus memahami pelbagai perkara yang akan menjadikan pelaburan anda menguntungkan.


FAQ

Terdapat begitu banyak yang bertanya tentang emas suasa misalnya cincin suasa lelaki murah. Ini dapat difahami kerana emas ini berbeza dengan emas biasa. Berikut adalah soalan yang sering ditanya mengenai emas suasa.

Emas Suasa Luntur Atau Tidak?

Semua item barang kemas emas campuran tidak akan pudar dalam warna seperti gelang suasa yang tidak akan pudar dan tidak akan menyebabkan alahan. Emas 375 ni juga macam emas 916 juga, kalau dah lama pakai akan kurang berkilat/shining, jadi kena cuci macam emas 916 juga.

Emas 375 Boleh Gadai Ke?

Emas 375 boleh digadai, tetapi ada kedai yang menerima ada yang tidak

Emas 365 Laku Tak?

Emas 375 boleh dijual, tetapi ada kedai yang menerima ada yang tidakRelated :