4 Cara Ukur Saiz Cincin yang betul (Imej Carta cincin)

Dalam pembuatannya, cicin dibuat dengan mempunyai pelbagai saiz. Ini kerana saiz jari manusia berbeza.

Apabila kita akan membeli cincin emas, kita mesti tahu saiz cincin emas yang sesuai dengan jari kita supaya cincin itu boleh dimasukkan ke dalam jari kita. Berikut adalah semakan cara ukur saiz cincin.

Carta Saiz Cincin

Terdapat dua jenis saiz cincin Malaysia yang sering digunakan. Saiznya adalah saiz kita dan saiz Asia / UK.

Size US

Size US merupakan ukuran internasional dan sering digunakan saat kita akan membeli cincin secara online di website luar negara. Sekarang di Malaysia juga sudah ramai peniaga cincin online yang menggunakan size US.

Size US memiliki ukuran paling kecil 3 hingga yang paling besar size 13. Size US hanya digunakan di kedai cicin silver atau emas yang dijual secara online. Anda tidak akan menemukan size US di kedai offline dimanapun.

Size US juga digunakan oleh kebanyakan orang yang mengukur saiz dengan cara ukut lilit cincin.

Size Asia/UK

Saiz Asia/UK adalah saiz yang paling banyak digunakan di kedai-kedai cincin emas dan perak di Malaysia.

Saiz Asia/UK mempunyai saiz dari saiz terkecil 1 hingga saiz 30. Walau bagaimanapun, dalam penggunaannya apa yang sering digunakan adalah saiz 6 hingga 26. Semua cincin emas, atau perak tulen pasti akan menggunakan saiz Asia/UK ini.

Cara mudah untuk menyukai cincin biasanya menggunakan saiz Asia/UK untuk digunakan sebagai penanda aras.


Saiz Cincin Yang Biasa Untuk Perempuan/ Lelaki

Sebelum membeli cincin, anda mesti terlebih dahulu mengetahui saiz yang sesuai dengan jari anda.

Cara yang betul adalah untuk mengukur diameter cincin dan melihat saiz nombor itu.

Di sini kita akan berkongsi saiz cincin purata yang biasa digunakan oleh wanita atau lelaki. Pemilihan saiz ini perlu selesa apabila dipakai.

 • Saiz cincin untuk perempuan biasanya berkisar antara saiz 3 sampai dengan 9. Size 5 sampai 7 adalah saiz yang paling sering/umum dibeli oleh perempuan.
 • Saiz cincin untuk lelaki biasanya berkisar antara saiz 6 sampai dengan 13. Saiz 8 sampai dengan 10 ½ adalah saiz yang paling sering/umum dibeli oleh lelaki.

Note : Saiz yang disebutkan merupakan saiz US


4 Cara Ukur Saiz

imej Prngukuran cincin emas

Sebelum membeli cincin, anda tahu sebanyak mungkin saiz cincin yang sesuai dengan anda. Bagaimanakah anda mengukur saiz cincin? Lihat penjelasan berikut :

Menggunakan Kertas

Cara mengukur saiz menggunakan kertas biasanya dilakukan jika kita tidak mempunyai ukuran pita. Bagaimana untuk mengukur cincin emas biasanya menggunakan kaedah ini dalam pengukuran mereka. Kaedah pengukuran adalah seperti berikut:

 • Sediakan bahan yang diperlukan dalam bentuk kertas, gunting dan penggaris
 • Potong kertas menjadi satu jalur panjang
 • Balut kertas pada jari untuk diletakkan di atas cincin kemudian tandakan di tempat di mana kertas yang dibalut di sekelilingnya bertemu lebih awal
 • Ukur penggulungan yang ditandakan
 • Kemudian cari saiz yang sesuai untuk saiz yang telah diukur dengan carta di bahagian atas artikel ini.

Menggunakan Measuring Tape

Cara mengukur cincin dengan pita pengukur biasanya dilakukan oleh orang untuk mengukur cincin emas atau perak. Bagaimana untuk mengukurnya sendiri adalah seperti berikut :

 • Balut pita pengukur pada jari untuk diletakkan pada cincin kemudian muatkannya supaya ia tidak terlalu ketat atau tidak terlalu longgar
 • Letakkan tanda pada bahagian reben yang bertemu
 • Cari saiz yang sesuai dengan saiz yang ditentukan sebelumnya dengan carta saiz di bahagian atas artikel ini

Menggunakan Cincin Yang Ada

Jika anda mempunyai cincin lama, tetapi apabila anda ingin membeli cincin baharu, anda tidak tahu saiz cincin yang sesuai, anda boleh menggunakan cincin sedia ada untuk menentukan saiznya. Kaedah ini adalah seperti berikut :

 • Sediakan alat yang diperlukan dalam bentuk kertas, penguasa dan pensel tajam
 • Lukis buluatan melalui bahagian dalam cincin di atas kertas yang telah disediakan. Langkah ini mesti dilakukan dengan teliti untuk mendapatkan hasil dan ketepatan yang betul
 • Ukur diameter bulatan yang telah dibuat
 • Cari saiz yang sesuai dengan saiz yang ditentukan sebelumnya dengan carta saiz di bahagian atas artikel ini

Printable Ring Sizer

Tentukan opsyen penskalaan anda sebelum mencetak. Pada kotak dialog cetakan anda, pastikan penskalaan halaman disetkan kepada 100%. (Anda boleh membuka kotak itu dengan menekan CTRL+P)

Ukur bar pengesahan dengan pembaris untuk memastikan ketepatan, panjangnya hendaklah 3 cm atau 30 mm.

Ukur Cincin anda yang ada

imej Printable Ring Sizer
Sumber : Glamria.com

Jika anda mempunyai cincin yang sesuai dengan jari anda, anda boleh menentukan saiz anda dengan meletakkan cincin anda pada bulatan di bawah.

Sebaik sahaja anda memasang cincin, pastikan anda memadankan tepi dalam (bulatan biru) tanpa ruang. Bulatan merah tidak boleh dilihat apabila melihat cincin secara menegak dari atas.

Jika cincin adalah antara dua saiz, kami mengesyorkan agar anda memesan saiz yang lebih besar.

Ukur Lilit Cincin

Cara lain yang boleh anda gunakan untuk cara ukur saiz cincin adalah dengan mengukur diamater dalam cincin itu sendiri dan rujuk pada rajah dalam gambar di atas untuk lihat saiz cincin anda.


Petua Untuk Mengukur Saiz Cincin

Banyak kali dalam mengambil ukuran saiz cincin kita lupa sesuatu yang membuat keputusan pengiraan tidak tepat dan betul-betul saiz yang kita mahu.

Berikut adalah petua untuk mengukur saiz cincin.

 • Ukur saiz cincin pada siang hari, ini kerana jari manusia boleh mengembang dan mengecut, pada siang hari jari manusia biasanya berkembang. Ini dilakukan supaya apabila jari kita mengecut cincin masih berasa selesa untuk dipakai
 • Ambil ukuran 3 hingga 4 kali untuk mendapatkan hasil pengukuran yang betul
 • Jika segmen jari anda lebih besar daripada saiz jari, ambil ukuran pada segmen jari yang lebih besar, untuk mengelakkan terperangkap dalam cincin pada jari
 • Jenis cincin juga mempengaruhi saiz cincin. Cincin berpecah rotan secara amnya mempunyai saiz yang lebih besar iaitu 1/2 hingga 1 daripada cincin bercorak lilitan licin


Related :