Cara Pelaburan Emas yang Bijak dan Betul

Tidak perlu risau jika anda adalah antara mereka yang ingin melabur dalam logam berharga ini tetapi tidak tahu bagaimana cara pelaburan emas dengan betul dan bijak. Inilah ulasannya.

Sudah mempunyai pendapatan yang stabil tidak bermakna masa depan anda dijamin. Untuk memastikan masa depan anda menjadi lebih baik, ada satu tindakan yang harus dilakukan sejak kecil, iaitu pelaburan.

Terdapat banyak jenis pelaburan untuk dipilih, mulai dari pelaburan saham, deposit, tanah, hingga emas.

Emas bukan sahaja popular sebagai perhiasan, tetapi ia juga dianggap sebagai pilihan pelaburan yang menguntungkan.

Kerana emas adalah item yang harganya mempunyai trend menaik dan jarang menurun dalam jumlah yang besar. Sekarang emas diburu sebagai alat pelaburan jadi penting bagi anda untuk mengetahui cara melabur dalam emas.

Oleh kerana popularitinya yang semakin meningkat, ramai orang telah mula beralih kepada pelaburan emas.

1. Tentukan Matlamat Pelaburan Emas

Sebelum mula melabur dalam emas, pastikan anda tahu tujuan anda melabur. Cara yang selamat untuk melabur dalam emas adalah dengan mengetahui dengan baik tujuan melabur.

Terdapat banyak matlamat yang boleh disasarkan untuk melabur dalam emas, sama ada untuk simpanan perkahwinan, pendidikan, atau pelaburan usia tua.

Atau sebagai contoh, anda telah menyasarkan bahawa dalam 10 tahun akan datang anda akan berhenti bekerja dan memulakan perniagaan anda sendiri.

Kemudian pendapatan dari gaji anda sebahagiannya diketepikan dan dilaburkan dalam saham emas. Jika anda sudah mempunyai matlamat yang jelas seperti ini maka anda akan tahu lebih baik berapa banyak emas yang dilaburkan setiap bulan.

Itulah cara selamat pertama untuk melabur dalam emas yang aman.


2. Memantau Harga Emas dengan Kerap

Cara seterusnya untuk emas investment adalah untuk memantau perkembangan harga emas secara berkala. Pada masa ini, tidak sukar untuk memantau perkembangan harga emas.

Banyak laman web di internet memaparkan perkembangan harga emas setiap hari dari di wilayah Malaysia hingga saham emas dunia.

Apakah tujuan anda dalam memantau perkembangan harga emas?

Emas, walaupun dikenali sebagai alat pelaburan yang paling stabil, kadang-kadang juga mengalami penurunan harga. Walaupun jarang berlaku, tidak ada salahnya membelinya.

Kemudian apabila tiba-tiba harga emas melambung tinggi, anda juga mempunyai pilihan untuk menjualnya.

Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa pelaburan emas perlu dilakukan untuk jenis pelaburan jangka panjang, iaitu dalam tempoh 5-10 tahun. Itulah cara kedua untuk melabur dalam emas.


3. Sesuaikan Dengan Kemampuan Kewangan

Anda boleh memperuntukkan sebahagian daripada wang anda untuk membeli emas secara digital dengan nominal kecil. Pertama, anda perlu membuat perancangan kewangan dan peruntukan pendapatan supaya anda boleh melabur mengikut kemampuan kewangan anda.

Macam mana nak kaya jika anda tidak dapat mengatur perancangan kewangan anda. Ingat, instrumen pelaburan ini bukan repositori semua pendapat anda, Membeli Emas Hanya Sebahagian Sahaja Daripada Wang Anda.

Tujuan utamanya adalah jika harga emas turun, anda boleh lagi membeli jongkong emas agar merendahkan harga emas anda melalui konsep pemurataan harga.

Pelabur boleh mengetepikan lebih daripada perbelanjaan harian dan dana kecemasan mereka setiap bulan walaupun harga emas jatuh. 


4. Pilihan Emas Untuk Pelaburan

Terdapat banyak pilihan emas yang digunakan untuk melabur. Pilihan ini sudah tentu juga mengikut harga pasaran emas dunia. Berikut adalah beberapa pilihan emas yang boleh digunakan untuk melabur

1. Jongkong emas

Jenis emas ini sesuai untuk mereka yang sudah berpengalaman dalam melabur dalam emas. Ini kerana emas jenis ini lebih mudah disimpan dan tidak mudah hilang memandangkan saiznya berkisar antara 25 gram hingga 1 kg dan anda boleh menyimpannya dalam peti simpanan selamat.

Jika anda melabur menggunakan jenis ini, anda tidak boleh menjual sikit-sikit, jenis emas ini hanya boleh dijual dalam keseluruhan bentuk dan bukannya separuh.

2. Syiling emas

Syiling emas berkadar songsang dengan jongkong. Jenis ini sesuai untuk orang yang baru melabur dalam emas. Syiling emas mudah disimpan dan mudah dijual kerana harganya yang berpatutan.

Syiling emas mempunyai berat antara 2.5 gram hingga 25 gram. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati jika anda ingin melabur dalam jenis emas ini kerana ia mudah hilang atau bahkan mencuri kerana ia mempunyai saiz yang kecil.

3. Barang kemas emas

Jenis ini adalah pelaburan yang biasa digunakan oleh masyarakat yang lebih luas, kerana selain melabur barang kemas juga dapat mencantikkan penampilan.

Anda boleh mencari jenis pelaburan ini dengan mudah di kedai emas terdekat. Julat harga itu sendiri berada dalam lingkungan ratusan hingga ribuan ringgit.

Melabur dengan barang kemas mempunyai kelemahannya, salah satunya tidak kekal dalam nilai. ini disebabkan oleh penggunaannya yang menjadikan barang yang dibungkus menjadi tercalar atau rosak sehingga nilainya akan jatuh dan harga jualan menjadi lebih rendah daripada harga pembelian.


5. Beli Emas di Tempat yang Selamat

Cara seterusnya untuk melabur dalam emas adalah untuk mengetahui di mana untuk membeli emas. Terdapat banyak tempat yang menjual emas mula dari bentuk emas terkini, syiling hingga jongkong untuk melabur.

Tetapi anda harus membeli emas di tempat yang menjual secara rasmi dan boleh dipercayai.

Secara rasmi, ia adalah untuk menjual emas dengan memasukkan surat dan sijil kerana terdapat penjual emas yang menyediakan logam berharga dengan cara yang cepat tetapi tidak termasuk dalam sijil. Hanya jongkong.


6. Simpan Emas di Tempat yang Selamat

Salah satu petua atau cara untuk melabur dalam emas ialah anda juga mesti memahami tips simpan emas yang selamat. Perkara yang paling mudah ialah menyimpannya di rumah anda sendiri dalam peti keselamatan.

Jika anda berasa tidak selamat, anda juga boleh menyimpannya dalam Peti Deposit Selamat yang ditawarkan oleh bank. Sudah tentu, jika anda memilih untuk menggunakan ini, terdapat kos tambahan yang diperlukan.

Harga untuk menggunakan peti yang ditawarkan bank agak bergantung kepada bank masing-masing.

Selain itu, sebagai tambahan kepada emas, ia juga boleh digunakan untuk menyimpan kepentingan pelaburan lain seperti sijil rumah atau tanah.


7. Fokus Masa Depan

Cara seterusnya untuk melabur dalam emas adalah untuk memberi tumpuan kepada masa depan.

Anda mesti faham bahawa pelaburan adalah simpanan untuk masa depan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

Oleh itu, apabila membuat pelaburan, termasuk pelaburan emas, perlu bersabar dalam melihat hasilnya. Pelaburan emas sangat sesuai sebagai pelaburan jangka panjang sehingga hasilnya hanya akan dirasakan sekurang-kurangnya 5-10 tahun akan datang.

Ingat, pelaburan adalah berbeza daripada membeli dan menjual yang bertujuan untuk membuat keuntungan dalam masa yang singkat.

Oleh itu, dalam melabur dalam emas, anda mesti memberi tumpuan kepada matlamat dan masa depan yang ingin anda capai. Oleh itu, memberi tumpuan kepada masa depan adalah cara melabur dalam emas yang boleh anda gunakan.Related :