Cara Pakai Cincin Untuk Perempuan yang Betul

Cincin adalah perhiasan yang digunakan secara meluas baik lelaki maupun perempuan, cincin yang digunakan boleh dalam bentuk cincin emas, cincin akik, dan sebagainya.

Penggunaan cincin berbeza-beza, ada yang pakai cincin jari telunjuk, terdapat jari manis, dan jari lain.

Walau bagaimanapun, bagaimana sebenarnya cara pakai cincin untuk perempuan itu? inilah ulasannya.

Sunnah Memakai Cincin

Para Ulama masih mempunyai pendapat yang berbeza tentang mana yang lebih penting dalam memakai cincin. Walau bagaimanapun, para ulama telah bersetuju bahawa jari yang boleh pakai cincin mana-mana tangan.

Menurut Imam an-Nawawi; “Para ulama telah bersetuju bahawa cincin itu hendaklah dipakai di sebelah kanan atau kiri. Bahagian mana yang kita pakai tidak disukai. (Sahih Muslim).

Merujuk kepada hadis, terdapat sebuah hadis yang mengatakan bahawa cincin nabi dipakai di tangan kanannya dan terdapat juga hadits yang memakainya di tangan kirinya.

Nabi s.a.w. juga memakai cincin dijari manis dan cincin di jari kelingking tangan kiri Baginda s.a.w.. Anas bin Malek meriwayatkan; “Adakah Nabi s.a.w. memakai cincinnya di jari ini (Anas menunjuk ke jari kecil di tangan kirinya).” (Nota Imam Islam)

1. Memakai Cincin di Tangan Kanan

Terdapat beberapa dalil yang mengatakan keperluan untuk memakai cincin di sebelah kanan ialah:

 • Daripada Saidina Ali r.a. menceritakan; “Sesungguhnya Nabi s.a.w. memakai cincinnya di tangan kanannya.” (Riwayat Imam at-Tirmizi)
 • Hammad bin Salamah menceritakan; “Aku telah melihat Abi Rafi” memakai cincin di tangan kanannya, maka aku bertanya kepadanya tentang hal tersebut. Lalu dia menjawab; “Kerana aku telah melihat Abdullah bin Jaafar r.a. (seorang sahabat) memakai cincin di tangan kanannya dan dia (yakni Abdullah) berkata kepadaku; “Adalah Rasulullah s.a.w. memakai cincin di sebelah tangan kanannya”.” (Riwayat Abu Daud, at-Tirmizi, Ibnu Majah dan Imam Ahmad).

2. Memakai Cincin di Tangan Kiri

Terdapat beberapa dalil yang mengatakan keperluan untuk memakai cincin di sebelah kiri ialah:

 • Daripada Anas dan Ibnu Umar keduanya menceritakan; “Adalah Nabi s.a.w. memakai cincin di tangan kirinya.” (Riwayat Imam Muslim dari Anas dan Abu Daud dari Ibnu Umar)
 • Daripada Jaafar bin Muhammad yang meriwayatkan daripada bapanya, menceritakan; “Adalah Hasan dan Husain (cucu Nabi), kedua-dua mereka memakai cincin di tangan sebelah kiri mereka.” (Riwayat Imam at-Tirmizi,).

Perempuan Pakai Cincin Jari Mana ?

imej Cincin kahwin yang dipakai perempuan di tangan kiri

Perempuan pakai cincin jari mana?, cincin kahwin jari masa? adalah soalan yang sering didengar di telinga kita. Terdapat beberapa hadis yang menjelaskan soalan jari mana yang digunakan untuk cincin mana kiri mana kanan, termasuk yang berikut:

 1. Nabi Muhammad s.a.w. menasihati Saidina Ali r.a. selepas dia berkahwin dengan anak perempuan Baginda s.a.w. (Siti Fatimah r.ha.) supaya Saidina Ali memakai cincin di jari manis atau jari kecilnya. Di samping itu, Ali ibn Abi Talib berkata: “Rasulullah s.a.w. telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringi (jari tengah atau jari hantu).” (Hadis riwayat Muslim, Abu Daud At-Tirmizi dan An-Nasai
 2. Bagi wanita, lebih baik memakai cincin di mana-mana jari tanpa makruh. (Sahirah Muslim, Tuhfah al-Ahwazi, “Aunul-Ma”bud)

Cara Rasulullah Memakai Cincin

Nabi s.a.w. dalam perjalanan dakwahnya beliau sering dilihat memakai cincin di tangannya. Berikut adalah beberapa cara di mana Rasulullah s.a.w. memakai cincin:

 1. Nabi memakai cinci pada jari kecil dan jari manis tangan kirinya. Walau bagaimanapun, jika Rasulullah s.a.w. hanya memakai satu cincin, maka Rasulullah s.a.w. memakainya di jari kecil tangan kirinya. Anas bin Malek meriwayatkan sebuah hadis yang berbunyi: “Nabi s.a.w. memakai cincinnya di jari ini (Anas menunjuk jari kecil di tangan kirinya).”  (Hadis Riwayat Muslim)
 2. Hadis Riwayat Muslim menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. memakai cincin di jari kelingking tangan kiri sampai baginda wafat. Inilah yang dipegang Imam Malek, Imam Syafi’e dan Imam Ahmad.
 3. Nabi Muhammad s.a.w. terbiasa memakai dua cincin yang diperbuat daripada batu permata perak dan berwarna seperti “Habasyi” (batu aqiq/akik).

Daripada Saidina Anas r.a dia berkata : “Sesungguhnya cincin Baginda Nabi s.a.w. itu dibuat daripada perak dan batunya berwarna habasyi.” (Hadis diriwayatkan oleh al-Imam Abu Daud rh.)


Larangan yang Harus Dimengerti Untuk Pakai Cincin

imej Cara pakai cincin

Terdapat larangan yang mesti dielakkan dalam penggunaan cincin, yang termasuk:

 1. Dilarang memakai cincin dari sumber dan bahan terlarang, seperti produk riba, mencuri produk atau dari tulang haiwan yang diklasifikasikan sebagai najis
 2. Dilarang menggunakan batu permata yang mempunyai bentuk patung, haiwan, atau manusia
 3. Disebutkan dalam kitab Bahrulmazi, bahawa telah dipersetujui oleh seluruh Ummat Fekah bahawa memakai cincin pada jari telunjuk atau jari tengah atau ibu jari sebenarnya adalah makruh kerana Nabi tidak memakai cincin pada jari.
 4. Nabi Muhammad s.a.w. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.


Related :