5 Easy Step Cara Cuci Emas (DIY)

Salah satu barang kemas yang sangat popular di kalangan wanita ialah emas. Bagi wanita, memakai emas akan menambah kecantikan, terutamanya jika emas masih bersinar dan berkelip.

Tetapi dari masa ke masa, warna emas akan menjadi lebih membosankan.

Supaya warna emas boleh bersinar Lagi adalah untuk membersihkannya. Berikut adalah beberapa cara cuci emas 916 dan kod lain:

Bila Nak Basuh Emas?

imej Emas yang mulai kotor

Mana-mana barang kemas yang dipakai dengan kerap juga perlu dibersihkan dengan kerap. Pembersihan mingguan yang lembut dan pembersihan mendalam selepas terdedah kepada kotoran, serpihan, atau bahan kimia yang serius adalah disyorkan.

Perhiasan acara khas hendaklah diperiksa selepas setiap pakaian untuk kotoran, kotoran atau kerosakan. Ia hanya perlu dibersihkan jika ia kelihatan kotor.

“Emas tahan terhadap pembersihan yang kerap dan lembut, yang menjadikannya bebas daripada habuk, minyak, cap jari dan penumpukan kimia,” kata Fraser.

Ini membantu memanjangkan hayat barang kemas dan memastikan ia kelihatan berkilat dan baru.


Hal yang Perlu Dielakkan Semasa Cuci Emas

Oleh kerana terdapat kesan yang paling mungkin pada perhiasan emas, terdapat bahan-bahan tertentu yang harus dielakkan:

  • Sabun – Elakkan sabun dengan bahan yang tidak diketahui. Sekiranya terdedah kepada sabun pencuci pinggan emas emas akan baik-baik saja, tetapi keluarkan barang kemas emas anda sebelum mandi untuk mengelakkan filem terkumpul dari cucian badan yang lain.
  • Klorin – Klorin, terutamanya pada suhu tinggi seperti dalam tab mandi panas, boleh merosakkan atau menghitamkan barang kemas emas anda secara kekal. Ingatlah untuk mengeluarkannya semasa membersihkan dengan peluntur klorin juga!

Walaupun emas tulen tidak berwarna, hampir semua perhiasan emas adalah aloi, seperti yang dinyatakan di atas.

Bergantung pada peratusan logam lain yang dicampur dengan emas, terdapat kemungkinan noda. Lebih baik selamat daripada menyesal!


Cara Cuci Emas yang Betul

Arahan ini terpakai kepada kebanyakan barang kemas emas, termasuk perhiasan emas dengan batu permata separa berharga.

Pastikan anda tidak membersihkan barang kemas anda di dalam atau berhampiran sinki terbuka.

Letakkan tikar atau pinggan di atas longkang berdekatan sebelum memulakan rejimen pembersihan anda.

  • Campurkan sabun dan air anda. Tuangkan air suam ke dalam pinggan cetek dan tuangkan sedikit sabun pinggan mangkuk. Menggunakan berus gigi yang lembut, goncangkan sabun sehingga bentuk gelembung kecil.
  • Rendam barang kemas anda. Letakkan barang kemas anda ke dalam mangkuk dan biarkan rendam selama 15 minit.
  • Berus setiap bahagian. Angkat barang kemas keluar dari bahagian mangkuk dengan sekeping, dan perlahan-lahan berus semua pautan, pengapit, dan rantai ketat dengan berus gigi.
  • Bilas di bawah air sejuk. Bilas barang kemas yang dibersihkan untuk seketika di bawah air sejuk yang mengalir.
  • Keringkan barang kemas anda. Letakkan barang kemas sama rata hingga kering. Selepas pengeringan, anda boleh menggosok barang kemas dengan lembut menggunakan kain lembut dan bebas serat.

Petua Supaya Emas Bersih Lebih Lama


imej Emas yang tahan lama

Selain sentiasa membersihkan emas, anda juga perlu melakukan langkah-langkah berikut untuk mengekalkan keindahannya.

  • Lap emas dengan kerap menggunakan kain lembut yang diperbuat daripada kapas.
  • Simpan emas secara berasingan, masing-masing dalam bekas kain untuk mengelakkan calar. Sentiasa simpan emas dalam bekas kain, sama ada dalam beg, kotak kayu, bekas kulit atau lain-lain, supaya ia tidak mudah teroksida yang menjadikan warna mudah kusam atau hitam.
  • Apabila perlu, gunakan bahan yang kasar seperti autosol untuk memulihkan kilauan emas.

Jaga emas dengan baik dan lakukan cara membersihkan emas hitam untuk mengekalkan keindahan dan kilauan emas anda.Related :